IOI`1989, Bulgarija, Pravetz

 

Lietuvos atstovas TSRS komandoje


  Andrius Čepaitis     Kauno 28-oji v. m., 12 kl.


Olimpiada vyko 1989.V.16-19

Oficialus IOI`1989 leidinys

Surengti pirmąją tarptautinę mokinių informatikos olimpiadą pasiūlė profesorius Blagovestas Sendovas iš Bulgarijos UNESCO konferencijoje 1987-aisiais. Nenuostabu, kad būtent Bulgarija ir organizavo pirmąją tarptautinę informatikos olimpiadą.

Pirmojoje IOI dalyvavo 13 valstybių: Kuba, Čekoslovakija, Vokietijos federacinė respublika, Vokietijos demokratinė respublika, Graikija, Vengrija, Kinija, Lenkija, TSRS, Vietnamas, Jugoslavija, Zimbabvė ir Bulgarija. Iš kiekvienos šalies pakviesta po ne daugiau kaip tris mokinius bei komandos vadovą. Bulgarija atsiuntė dvi, o TSRS – tris komandas. Iš viso olimpiadoje varžėsi 46 dalyviai iš 16 komandų,

Olimpiadoje mokiniams buvo pateiktas vienas uždavinys už kurį buvo galima surinkti 100 taškų. Andrius surinko 95 taškus iš 100, užėmė penktąją vietą ir buvo apdovanotas aukso medaliu. Andrius - vienintelis iš visų trijų TSRS komandų narių gavo aukso medalį. 

Medaliais buvo apdovanota 18 dalyvių. Iš jų 6 aukso medaliais (95 taškai ir daugiau), 5 sidabro medaliais (80 taškų ir daugiau), bei 7 bronzos medaliais (60 taškų ir daugiau).

 

 

Andrius Čepaitis (pirmoje eilėje pirmas iš dešinės) Jaunųjų programuotojų mokyklos absolventų susitikime Švenčionyse 1989-aisiais.

 

Andriaus Čepaičio rezultatai

  Vieta Suma exchanging
    100 100
Andrius Čepaitis 5 95 95



IOI`1989 uždavinys anglų kalba

ioi-1989-www-Bulgaria.zip (5.42 MB) (su IOI`1989 bukletu, kuriame yra sprendimo aprašymas)

 

IOI`1989 uždavinio sąlyga

IOI`1989 galutinių rezultatų lentelės fragmentas

 

Dvidešimčiai metų praėjus - Andriaus Čepaičio laiškas

Sveiki!

Ačiū už laišką ir kad prisimenat. Kaip bebūtų keista, aš jus visus irgi labai gerai prisimenu: Jus (Gintautą) , Kęstutį, Valentiną, Viktorą. Manau, kad buvot „super“ komanda ir paruošėt labai stiprius, koncentruotus, labai įdomius, nuoseklius ir be to lengvai įsisavinamus programavimo pradmenis. 

Kompiuteriai tada buvo labai dideli, žaliais ekranais (arba geltonais), rodydavo tik raides ir skaičius (paveiksliukų parodyti jie nemokėjo), ir labai garsiai ūžė. KPI skaičiavimo centre, matyt dėl to ūžimo, kompiuterių „smegenys“ netgi buvo pastatytos kitame kambaryje už stiklo. 

Diskinių kaupiklių talpa buvo apie 10-20 MB (tai yra dvi  arba trys nuotraukos darytos su geru dabartiniu „fotiku“). Va taip ir gyvenom, ir programuot taip mokinomės. Tiesa, per olimpiadas kodą rašydavom ant popieriaus, o jį kažkas kitas suvesdavo į kompiuterį, sukompiliuodavo, paleisdavo, o mums gražindavo tik rezultatą. Jei būdavo klaidų, pataisydavom ir duodavom suvest iš naujo.

Tik olimpiadoje Bulgarijoje jau davė vesti kodą tiesiai į kompiuterį. Galėjai bandyt, taisyt, vėl bandyt, vėl taisyt. Kiek širdis geidžia. Tik buvo vienas „bet“. Panašiai likus valandai iki duoto sprendimui laiko pabaigos dingo elektra, ir kas nebuvo paspaudęs CTRL+S, kažkaip keistai dejavo. Liūdna buvo žiūrėt į juos. Na, mes gi iš Lietuvos, gerai auklėti, tai ctrl+s spaudinėdavom kas 10 sek.

Dėl ko visa tai rašau? Turbūt todėl, kad neturiu kažko ypatingo stebuklingo palinkėti jaunajai kartai. Bet noriu išsakyt savo nuomonę, kad gyvenimo pilnatvė matyt susideda iš labai mažų, bet gerai subalansuotų dalykų: vėjo, saulės, vandens, geros nuotaikos ir gerų minčių. Dar reikia tikslo ir „milestones“.


Pabaigai norėčiau duoti vieną mažą patarimą kaip laimėti olimpiadoje. Kai sėdėsite toje auditorijoje, apsižiūrėkite aplinkui. Matysite savo konkurentus. Pažiūrėkite ir į save patį. Tada pamatykite, kad mes visi esame visiškai vienodi: visi susirūpinusiais veidais, išsigandusiomis akimis, padažnėjusiu pulsu, ir turime visiškai vienodus šansus laimėti. 

Olimpiadose dažnai būna tokie uždaviniai, kurių neįmanoma išspręsti tobulai, tik geriau už kitus dalyvius, tad net nemėginkite rasti tobulo sprendimo. Taigi, patarimas būtų toks: kai apsižiūrėsite aplinkui, giliai įkvėpkite, iškvėpkite, atsipalaiduokite, nusišypsokite ir kibkite į darbą! Nevalgykite visokių šokoladų ir gėrimų, kurių ten būna pridėliota -- tai laiko gaišimas.

Tiesiog žinokite, kad turite 3 valandas, dėl kurių skridote kelis tūkstančius kilometrų, ir kurias turite išnaudoti.

Andrius

2009 balandžio 13 d., Kaunas

Bulgarijoje vykusioje IOI`2009, buvo pažymėtas tarptautinių informatikos olimpiadų dvidešimtmetis. Į buvo pakviesti ir apdovanoti pirmosios tarptautinės olimpiados aukso medalių laimėtojai. Nuotraukoje Andrius Čepaitis (pirmas iš dešinės) su kitais IOI`1989 aukso medalių laimėtojais.


Andrius Čepaitis su Vladimiru Kiryukhinu (TSRS komandos vadovu 1989-aisiais) per IOI`2009 atidarymą. Bulgarija, Plovdivas. 

 


Komentarai

Naujas komentaras

Tekstas: Koks miesto, kuriame vyks BOI'2016 metais, pavadinimas? (žr. kalendorių šone) Jūsų vardas:

Komentarų nėra

%title

%date2
%text

Kalendorius

Balandis 2024

Pir Ant Tre Ket Pen Šeš Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Antradienis, balandžio 23 d.

BOI


BOI


IOI