Įdomybės IOI (2006 m.)

 


Likus dviems dienoms iki prasidedant olimpiadai Meksikoje, saugumo sumetimais JAV uždraudė įsinešti rankinį bagažą į lėktuvą. Prancūzijos delegacija, kuri skrido per JAV, į lėktuvą įsėdo tik su bilietais, pasais ir piniginėmis. O išlipus paaiškėjo, kad jų lagaminai prapuolė.


 

 


 

 2006 metais Meksikoje vykusioje olimpiadoje per atidarymą buvo grojami visų dalyvaujančių valstybių himnai, o tuo metu tos valstybės delegacija atsistodavo. Įsivaizduokite, koks buvo nustebimas, kai atsistojus Lietuvos delegacijai, išgirdome "Tarybinę Lietuvą liaudis sukūrė už laisvę ir tiesą kovojus ilgai..."


 

 2006 m. Meksikoje baigiantis olimpiadai net du mokiniai (lietuvis ir šveicaras) pametė pasus. Abu mokiniai paliko įmautes su pasais ant pietų stalo ir po to neberado. Atrodė, kad šveicarams pasisekė labiau - jų ambasada yra Meksikoje. Lietuvos Respublikos atstovybė JAV ir Meksikai yra Vašingtone, JAV. 

Laimei, lietuviams padėjo organizatoriai, kurie susisiekė su Vokietijos garbės konsulu Meridoje (miestas, kuriame vyko olimpiada), o šis pasirūpino, gauti įgaliojimą išduoti pasą Lietuvos piliečiui. Ir taip, praėjus mažiau nei parai nuo paso dingimo, mūsų mokinys jau turėjo laikiną Vokietijos pasą. Tad visa Lietuvos delegacija sėkmingai parvyko namo. 

Tuo tarpu šveicarams nepasisekė: mokinio su jo iš Šveicarijos ambasados gautais dokumentais į lėktuvą neileido ir mokinys bei vadovas turėjo dar dešimčiai dienų pasilikti Meksikoje kol gaus naują pasą bei bilietus.

 


 

 2006 metais Meksikoje pirmą kartą pasaulinių olimpiadų istorijoje medaliai buvo išdalinti remiantis klaidingais rezultais. Varžybų metu vieno uždavinio testuose buvo rasta klaidų ir ištaisius klaidas buvo pakeisti balai. Deja, medaliai buvo išdalinti remiantis netaisytais klaidingais balais. Viskas paaiškėjo tik vėlai vakare, kai uždarymas jau buvo seniai pasibaigęs ir komandų vadovams buvo išdalinti dalyvių sąrašai su rezultatais, o kai kurios komandos jau buvo spėjusios išvykti. Nuspręsta pakeisti medalius tik tiems, kurie dėl šios klaidos gavo žemesnio rango medalį nei priklausė. Laimei, ši klaida neturėjo įtakos lietuvių mokinių rezultatams. 

 


 

 Dauguma turbūt norėtume nuvykti į Meksiką. Pasirodo, galima ne mažiau norėti ir išvykti... Štai Azerbaidžano delgacijos, kuri dalyvavo IOI Meksikoje, pasakojimas:

Priešistorė. Keliavome maršrutu Baku-Londonas-Mechikas-Merida. Išvykstant iš Baku du mūsų komandos narius išsodino teigdami, kad jų turima Meksikos viza netinkama. Po daugelio skambučių į Meksikos ambasadą Turkijoje jie gavo faksą, kad viza galiojanti ir vėluodami viena para pagaliau pasiekė Meksiką. 

Pirmoji bandymo išvykti diena. Pasibaigus olimpiadai visa delegacija sėkmingai nuskridome į Mechiką ir nuėjome registruotis skrydžiui į Londoną. Pateikus pasus, muitininkas juos su įtarimu apžiūrėjo ir nuvedė visus į aerouosto areštinę. Praėjo viena valanda, antra... Kiekvieną kartą kai tik norėdavome ką nors pasakyti, išgirsdavome SIT DOWN! Galiausiai pasirodė angliškai kalbanti pareigūnė ir ji mums paaiškino, kad tie du (kurie buvo išsodinti Baku) į Meksiką imigravo teisingai, o likusieji keturi - nelegaliai. Pareigūnė liepė sumokėti po 42 dolerius baudos ir mus paleido. Deja, į lėktuvą nebespėjome. 

Antroji bandymo išvykti diena. Kitą dieną atvykome į aerouostą ir išgirdome, kad vietų į Londoną nėra, teks laukti dar parą. Atsargos dėlei nuėjome su pasais į imigracijos tarnybą ir paklausėme, ar tikrai viskas tvarkoje ir galėsime išvykti. Užtikrino, kad taip. 

Trečioji bandymo išvykti diena. Trečiąją „kelionės“ dieną vėl atvykome į aerouostą ir įsėdome į lektuvą. Jame sėdėjome valandą, kitą, tačiau lėktuvas nepakilo. Galiausiai kapitonas pranešė, kad sudedo variklis ir reisas dar parai atidedamas. Taigi, grįžome pasiimti lagaminų, bet ... mus vėl sustabdė policininkas, pasakė, kad netinkamu būdu išvykome (t.y. praėjome pasų kontrolę lipdami į lėktuvą) iš Meksikos. Ir vėl atsidūrėme areštinėje. Ir vėl ten niekas nesuprato nei žodžio angliškai. Vieninteliai žodžiai, kuriuos girdėjome, buvo SIT DOWN! Prasėdėję areštinėje pagaliau sulaukėme Britų avialinijų atstovybės. Jie išvadavo mus iš areštinės ir pasiūlė viešbutį (nes reisas atidėtas dėl lėktuvo gedimo). Nuvykome į viešbutį, bet... ten niekas net nežinojo, kad apskritai tokia kompanija kaip British Airways egzistuoja. Po ilgų derybų mus nusiuntė į viešbutį ir apie ketvirtą nakties pasiekėme lovas.. 

Ketvirtąją dieną išvykti pasisekė... 

 


 

 2006 m. iš pasaulinės informatikos olimpiados lietuviai parsivežė net 7 medalius. Tris iš jų gavo Lietuvos komandos nariai už sėkmingą pasirodymą olimpiadoje, dar tris bronzos medalius - už sėkmingą pasirodymą robotų programavimo varžybose, na ir paskutinįjį medalį gavo Brazilijos komandai atstovavęs lietuvis Gabrielius Bujokas.

Komentarai

Naujas komentaras

Tekstas: Koks miesto, kuriame vyko BOI'2014 metais, pavadinimas? (žr. logotipą šone) Jūsų vardas:

Komentarų nėra

%title

%date2
%text

Kalendorius

Balandis 2024

Pir Ant Tre Ket Pen Šeš Sek
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Sekmadienis, balandžio 28 d.

BOI


BOI


IOI